Hur går en skilsmässa till?

Den som är gift och vill skilja sig måste lämna in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Är ni överens om att skilja er kan ni inge en gemensam ansökan till tingsrätten, annars kan en enskild ansökan inges. 

Du/ ni kan själva skicka in ansökan om skilsmässa till tingsrätten, blanketter finns att hämta på Sveriges domstolars hemsida. I det fall ni inte är överens och även kanske behöver hjälp i andra frågor än skilsmässa, såsom vårdnad, boende och umgänge om barn – kan det vara bra att anlita en advokat för att få hjälp med de olika frågorna som uppstår vid en separation. Vi har lång erfarenhet och är specialiserade på familjerätt. Kontakta oss om du har frågor om skilsmässa eller önskar boka en tid för rådgivning. 


Hur lång tid tar det?

Om ni inte är överens om att skilja er eller ni har gemensamma barn under 16 år i hushållet, ska en äktenskapsskillnad föregås av 6 månaders betänketid, om ni inte redan levt åtskilda under minst 2 år före ansökan om skilsmässa. Under betänketiden är ni fortfarande gifta. 

Efter 6 månader kan ni begära fullföljande av äktenskapsskillnaden. Tingsrätten meddelar därefter en dom om äktenskapsskillnad. Skulle ni inte begära fullföljande av äktenskapsskillnad inom 1 år, är ni fortsatt gifta.  


Vad kostar det?

Tingsrätten tar ut en ansökningsavgift vid äktenskapsskillnad på 900 kr. Behöver du anlita en advokat kan du i vissa fall få delar av kostnaderna betalade via rättshjälp, beroende på dina inkomstförhållanden. 

Behöver du juridisk hjälp? Vi hjälper dig!

Kontakt

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå

Denna hemsida använder cookies för statistik och inställningar. Genom att använda hemsidan samtycker du till detta. Klicka och läs mer här.